Drób

Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami

08:30

 W Łodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam z mielonej piersi kurczaka z przyprawami i podałam go właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale!

Składniki (na 2 - 3 porcje);

Burger drobiowy:

  • 400 gram mielonej piersi kurczaka 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki otrębów owsianych 
  • sól, pieprz, majeranek 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 
  • olej do smażenia burgerów 
Placki ziemniaczane:


  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • olej do smażenia placków
Salsa pomidorowo- paprykowa:
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1 papryka żółta 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • kilka listków bazylii 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos jogurtowy:
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • garść świeżej bazylii 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • ząbek czosnku 
  • pokrojony w plastry ogórek zielony 
Na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i czosnek z przyprawami. Mięso mielone mieszam z siemieniem lnianym, otrębami, podsmażonymi produktami, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dłonie zwilżam olejem i formuję niewielkie burgery. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim burgery po 2-3 minuty z każdej strony. 
Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce. Dodaję jajo, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. 
Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry. 
Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem. 
Na jedną porcję zużywam nawet 4 placki ziemniaczane, na spód układam dwa, nakładam sos jogurtowy i ogórki, burgery drobiowego i salsę. Całość przykrywam dwoma plackami ziemniaczanymi i podaję na ciepło od razu. 

Smacznego, Klaudia!


Zobacz także

0 komentarze