Grzyby

Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne!

08:30




Kiedyś wytrawna owsianka brzmiała dla mnie jak abstrakcja. Nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku. Dzisiaj jestem w niej szalenie zakochana i nie wiem czy nie smakuje mi bardziej niż ta na słodko. Gotowane na wodzie płatki owsiane z dodatkiem grzybów i ciemnego sosu uniwersalnego #lowicz smakują wyśmienicie. Do tego oczywiście odpowiednie dodatki i całość jest doprawdy przesmaczna! Śniadanie idealne, zapraszam Was do mojego stołu!

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 3 łyżki płatków owsianych + 1 szklanka wody 
  • 200 gram grzybów leśnych 
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz
  • szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej 
  • 1/2 małej cukinii
  • odrobina awokado
  • jajko 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • odrobina papryki czerwonej 
  • odrobina pokruszonego sera feta
  • natka pietruszki 
Płatki gotuję w wodzie z dodatkiem pokrojonych grzybów leśnych. Na koniec gotowania dodaję sos ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!






Zobacz także

0 komentarze