Składniki:
  • 300 gram mąki (ja użyłam po 100 gram mąki pszennej razowej typ 2000, mąki orkiszowej oraz mąki gryczanej)
  • 50 ml jogurtu naturalnego 2% + 50ml do farszu
  • 1 jajo+ 3 jaja do farszu
  • szczypta soli
  • szczypta kminku
  • 300 gram brokuł
  • 200 gram piersi kurczaka
  • 50 gram sera Comte (twardy, żółty ser o niezbyt intensywnym smaku)
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

  • nać pietruszki


Mąkę, jogurt naturalny, jajo, sól oraz kminek zagniatamy i formujemy kulkę. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy na nim na przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym w plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Tarta wygląda niezwykle apetycznie 🙂. Mam pytanie. Czy w przepisie została użyta mąka orkiszowa pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda niezwykle apetycznie 🙂. Mam pytanie. Czy w przepisie została użyta mąka orkiszowa pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, tak, w przepisie została użyta mąka z pełnego przemiału.

      Usuń