Drób

Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią

19:00


Takie potrawki często przyrządzała moja mama kiedy byłam młodsza: kurczak, pieczarki i papryka. Do tego porcja ryżu i pyszny obiad gotowy. Ja postanowiłam urozmaicić to danie o kilka dodatków, między innymi fasolkę szparagową i dynię, która świetnie sprawdza się w tego typu daniach. Danie jednogarnkowe, proste i smaczne. No i mało zmywania po nim :)

Składniki (4 porcje):
  • 400 gram piersi kurczaka
  • 500 gram dyni
  • 200 gram fasolki szparagowej żółtej
  • papryka czerwona
  • cebula
  • czosnek
  • 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych
  • 450 gram pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji
  • ugotowana z dodatkiem gałązek świeżego tymianku kasza pęczak

Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut. W tym czasie kroimy pieczarki na 4 części i wrzucamy do kurczaka. Czas pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy do garnka fasolkę szparagową oraz dynię i dusimy całość jeszcze 20 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem oraz ozdabiamy świeżymi ziołami. Potrawka świetnie smakuje podana z kaszą pęczak.


Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze