kuchnia polska

Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, czerwonym ryżem i gorgonzolą

08:00

 
Czasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją.

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 gram schabu
  • 1 gruszka
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 100 gram gorgonzoli
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml wina białego, wytrawnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 gram ryżu czerwonego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze