kuchnia hiszpańska

Gazpacho z truskawkami

08:00


W związku z upałami, które trwają testuję zupy i smaki, których nie miałam jeszcze przyjemności spożywać. Biorąc pod uwagę fakt, że truskawki się już kończą postanowiłam wyczarować coś co już od dawna chodziło mi po głowie. Chłodnik jest przepyszny, smak truskawek idealnie podkręca słodycz pomidorów malinowych. Idealnie orzeźwiające danie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 pomidory malinowe
  • 250 gram truskawek
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/4 pęczka mięty
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • miąższ z dwóch kromek białego pieczywa
  • łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku na 15-30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty.

Smacznego, Klaudia.


 
Wpis dodaję do akcji:
Warzywa psiankowate 2015

Zobacz także

1 komentarze