Muffiny i babeczki

Waniliowe muffiny z puree z cukinii i musem malinowo-porzeczkowym

08:00


 Kolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii oraz sezonowych owoców. Muffiny są miękkie, wilgotne i przepyszne. Idealne na lato, polecam!

Składniki (na 8 dużych muffinek):
  • 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki miodu, stewii lub cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek (garść porzeczek i malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy)
Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-22 minuty. Studzimy.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

1 komentarze