kuchnia arabska

Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe)

08:00



Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli.

Składniki ("keksówka" o długości 11 cm x 25 cm):
  • 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 6 ziaren kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 180 gram mąki orkiszowej razowej*
  • 50 gram mąki żytniej*
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropy z daktyli
  • 150 gram daktyli suszonych bez pestek
  • 100 gram orzechów laskowych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 90 gram cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
Kawę podgrzewam z dodatkiem kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej przez 10 minut, następnie przecedzam, przyprawy wyrzucam a w kawie moczę daktyle przez 30 minut. Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.






Zobacz także

4 komentarze

  1. pysznie świątecznie ciasto i z moimi ukochanymi daktylami!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! To ciasto jest wspaniałe! :)

      Usuń
  2. Z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń