Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli.
Składniki ("keksówka" o długości 11 cm x 25 cm):
- 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- 6 ziaren kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 gram mąki orkiszowej razowej*
- 50 gram mąki żytniej*
- 2 jajka
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropy z daktyli
- 150 gram daktyli suszonych bez pestek
- 100 gram orzechów laskowych
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 90 gram cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
pysznie świątecznie ciasto i z moimi ukochanymi daktylami!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Dziękuję bardzo! To ciasto jest wspaniałe! :)
UsuńZ chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz upiec! :)
Usuń