Sałatki

Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem

20:00



Śniadanie da ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość jest niebotycznie smaczna i koniecznie do powtórzenia nie raz.
Lubię ten leniwy moment rano, kiedy kilka dodatkowych minut poświęcam na przygotowanie smacznego śniadania dla niego, tylko po to, by zobaczyć jego uśmiech na twarzy, by dzień był piękniejszy i słoneczny dla nas pomimo chmur na niebie. Każdy posiłek jest smaczniejszy kiedy dodamy do niego szczyptę miłości.

Składniki (na 2 porcje):
  • mix sałat z rukolą
  • 50 gram sera halloumi
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 plastrów surowego boczku
  • 1 gruba kromka ciemnego pieczywa
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 granata
  • dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry (o grubości 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni po 1-2 minuty. W tym samym czasie rozgrzewamy standardową patelnię, surowy boczek kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na patelni do momentu aż stanie się chrupiący. Smażony boczek oraz ser halloumi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kromkę chleba kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy boczek, przez 2-3 minuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy na cząstki. Z granata wyciągamy pestki. Na dwóch talerzach rozkładamy mix sałat, rozkładamy filety z pomarańczy oraz grillowany ser halloumi, chrupiący boczek i grzanki. Całość posypujemy granatem. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu.

Smacznego, Klaudia.




Mój piękny stół

Moi mili, serdecznie zapraszam Was na stronę http://mojpieknystol.pl/.

Zobacz także

0 komentarze