Niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość jest niebotycznie smaczna i koniecznie do powtórzenia nie raz.
Lubię ten leniwy moment rano, kiedy kilka dodatkowych minut poświęcam na przygotowanie smacznego śniadania, tylko po to by dzień był piękniejszy i słoneczny dla nas pomimo chmur na niebie. Każdy posiłek jest smaczniejszy kiedy dodamy do niego szczyptę miłości.

Składniki (na 2 porcje):
  • mix sałat z rukolą
  • 50 gram sera halloumi
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 plastrów surowego boczku
  • 1 gruba kromka ciemnego pieczywa
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 granata
  • dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry (o grubości 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni po 1-2 minuty. W tym samym czasie rozgrzewamy standardową patelnię, surowy boczek kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na patelni do momentu aż stanie się chrupiący. Smażony boczek oraz ser halloumi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kromkę chleba kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy boczek, przez 2-3 minuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy na cząstki. Z granata wyciągamy pestki. Na dwóch talerzach rozkładamy mix sałat, rozkładamy filety z pomarańczy oraz grillowany ser halloumi, chrupiący boczek i grzanki. Całość posypujemy granatem. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy