Ryba

Śledzie korzenne

08:00

Kolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam.
 
Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju (moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie)
Przyprawy:
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3-4 goździki
  • 1 cm imbiru
  • pokrojony w plastry
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2 nasiona kardamonu
Zalewa:
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki oleju lnianego
  • 1 łyżka whisky lub brandy
 
Śledzie kroję na kawałki. Składniki zalewy dokładnie mieszam i dodaję do niej przyprawy. W słoju umieszczam na przemian pokrojone śledzie i zalewę tak, by nie mieszając zalewa całkowicie je pokryła. Gotowe śledzie umieszczam w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
 
Smacznego, Klaudia.
 




Zobacz także

0 komentarze