Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów.

Składniki:
  • 500 gram kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 lampka cydru wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję w tej samek wodzie przez 30 minut. Odcedzam, wodę z grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy