Kasza

Gryczanka z nutellą i orzechami nerkowca

08:00



Idealne danie na chłodny poranek: słodkie i sycące. Ponadto kasza świetnie rozgrzewa nasz organizm od środka, dlatego warto rano zjeść posiłek z jej dodatkiem. Przepis jest prosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami.
Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao).

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała)
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki kremu Nutella
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki
Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc (w osobnych miskach). Rano odcedzamy z wody powyższe składniki i z dodatkiem Nutelli, mleka, miodu oraz gałki muszkatołowej miksujemy całość na gładki krem. Porcję gryczanki podajemy z ulubionymi owocami.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze