Kanapki

Jajka po florencku i najlepszy sos holenderski

08:00



Jajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty z odrobiną szczypty soli i pieprzu, by nadał by jędrny i sprężysty a zarazem smaczny. Idealnie ugotowane jajka w koszulce i perfekcyjnie przygotowany sos holenderski to klucz do sukcesu, które mogą Ci zagwarantować podziw w oczach najbliższych kiedy przygotujesz to danie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki, przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 jajka
  • 200 gram szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie natka pietruszki/ bazylia do dekoracji

Perfekcyjny sos holenderski:
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 80 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Bułki tostujemy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej przez 2 minuty po stronie przekrojonej. Na oliwie z oliwek smażę posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaję umyty i osuszony z nadmiaru wody szpinak. Duszę 3-4 minuty, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Odstawiam na bok.
Duży garnek napełniamy wodą, dodajemy ocet i podgrzewamy do zagotowania. Jedno z czterech jaj wbijamy do niewielkiej miseczki. Kiedy woda w garnku się zagotuje dużą łyżką tworzymy wir i w sam środek wiru wody wlewamy prosto z miseczki jajko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem na średni. Gotujemy jajko przez 1,5-2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne by żółtko było płynne. Ponownie tworzymy wir wody w garnku i postępujemy tak samo z resztą jajek.

Sos holenderski
Żółtka ubijamy z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem na jasną, puszystą pianę. Kiedy żółtka będą dość jasne stopniowo wlewam rozpuszczone masło (np. po łyżce), cały czas ubijając. Kiedy całe masło ubijemy z żółtkami należy miksować sos jeszcze minutę. Następnie można doprawić sos szczyptą soli i pieprzu jeśli uważamy, że tego potrzebuje. Można również dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny w zależności od naszych preferencji.

Wykończenie danieNa stostowanej bułce układam 1/4 przygotowanego szpinaku, na nim umieszczam ugotowane jajko w koszulce. Całość polewam sosem holenderskim i dekoruję świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.






Zobacz także

4 komentarze