Słodki, delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy.
Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam sobie, że wreszcie uda mi się opracować przepis, który udaje się zawsze. Problematyczny za każdym razem był mus, jednym razem był zbyt płynny, innym razem się zważył. Postanowiłam opracować własną recepturą i całe szczęście wreszcie się udało.

Składniki (na tortownicę 16 cm):
Biszkopt:
  • 2 jajka- osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 40 gram mąki pszennej
  • 20 gram skrobi ziemniaczanej
Mus czekoladowy:
  • 100 ml mleka
  • 150 gram czekolady (100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej)
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody
  • 100 gram śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody
  • 2 wyfiletowane pomarańcze
  • kakao do posypania tortu
  • nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej
Przygotowanie biszkoptu
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal ubijając. Dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam na wolnych obrotach. Teraz dodaję do ubitych jajek z cukrem przesianą mąkę i mieszam szpatułką, tak by piana nie opadła. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-33 minuty. Po tym czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką.

Warstwa pomarańczowa
Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki pomarańczy i zalewam bardzo gęstą galaretką. Ciasto odstawiam do lodówki by galaretka stężała.

Mus czekoladowy
Mleko podgrzewam, dodaję połamaną w kostki czekoladę i rozpuszczam. Ściągam z ognia. Żelatynę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody i studzę chwilę. Część mleka z czekoladą mieszam z żelatyną, następnie dodaję resztę czekoladowe mleka. Mieszam i odstawiam, by całość wystygła do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję do niej cukier puder. Ostudzoną mieszankę mleczną dodaję stopniowo do ubitej śmietany, mieszam szpatułką tak by piana nie opadła. Gotowy mus przekładam na stężałą galaretkę i całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Tuż przed podaniem posypuję tort kakao.

Smacznego, Klaudia.
 

 

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, super z tą pomarańczową galaretką!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jeżeli zrobię tort z 1,5 porcji to też mi wyjdzie? mam tortownicę o średnicy 22 cm i wyszedłby o wiele niższy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w tej sytuacji najlepiej wykonać tort z 1,5 porcji :)

      Usuń
    2. czy w tej sytuacji zmieni się czas pieczenia biszkopta? :)

      Usuń
    3. Zwiększyłabym czas pieczenia biszkoptu do 40-43 minut :)

      Usuń
    4. Dziękuję za szybkie odpowiedzi:) Zabiorę się jutro za zrobienie bo wygląda wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Torcik był przepyszny, znikną w mgnieniu oka :) warstwę pomarańczową podwoiłam, biszkopt i mus czekoladowy zrobiłam z 1,5 porcji, jednak na formę o śr. 22 cm mus czekoladowy następnym razem zrobię z podwójnej porcji bo wyszedł o połowę niższy niż dwie pozostałe warstwy :) Jednak z całego tortu chłopak bardzo zachwalał sobie biszkopt, jest po prostu idealny, napewno wykorzystam go do innych przepisów, bo na tak pyszny jak ten do tej pory nie trafiłam ! Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że torcik się udał i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń