Ser halloumi jest przepyszny i pasuje do wielu składników, zarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść roszponki
  • 1 figa
  • 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomarańcza
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1 burak
  • kilka łyżek oleju z pestek dyni
Buraka owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w cienkie plastry obieraczką do jarzyn. Ser kroję w plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskam charakterystyczne paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę, ser, pomarańczę, figę i buraka. Całość posypuję pestkami dyni i polewam olejem z pestek dyni.

Smacznego, Klaudia.


4 komentarze:

  1. Tak kolorowo, uczta dla oczu :) No i pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) już od dawna chodzi za mną halloumi, tak dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo polubiłam ten ser, w tej sałatce smakuje wyśmienicie! :)

      Usuń