Sernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
  • ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 400 gram serka homogenizowanego
  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram śmietany 30%
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 gram budyniu waniliowego (proszek)
  • 2-3 figi
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość ponownie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto studzę najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie w lodówce przez kilka godzin. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyciągam ciasto z formy, inaczej jest szansa, że opadnie. Dekoruję świeżymi figami.

Smacznego, Klaudia.



4 komentarze: