Pyszny ryż gotowany na mleku z dodatkiem karmelizowanych jabłek i granata to świetna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 granata
  • 1 łyżka masła
Ryż gotujemy w mleku do miękkości z dodatkiem cukru. Powinien wchłonąć płyn całkowicie. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem cynamonu. Po chwili wlewamy syrop klonowy oraz sok z cytryny. Całość dusimy kilka minut. Ugotowany ryż podajemy z porcją karmelizowanego jabłka i pestkami granata. Całość można również zapiec pod cukrem, wtedy cukier się skarmelizuje i powstanie chrupiąca skorupka.
Smacznego, Klaudia.



2 komentarze: