Przetwory

Różany mus truskawkowy

08:00

 
Kolejna inspiracja truskawkowa, tym razem do zamknięcia w słoiczku i delektowania się zimą, kiedy już dawno zapomnimy o lecie. Swoją drogą ostatnio żyję w takim pędzie, że aż sama jestem na siebie zła, iż nie wykorzystałam zapasów truskawek w tak dużej mierze jak planowałam. No cóż.. nalewka musi poczekać na przyszły rok bo te truskawki, które są jeszcze dostępne na rynku średnio się do tego nadają... Wracając do musu! Woda różana sprawdza się tutaj niesamowicie, smak obłędny! I dobrze, że odłożyłam sobie trochę musu na teraz i mogę delektować się jego smakiem. Taki mus w mojej kuchni świetnie sprawdza się do przekładania tortów, do lodów (tak! zimą też kocham lody) i do galaretki, do wszystkiego! Taki mus jest idealny dla dzieci, które nie lubią kawałków owoców w dżemie... Polecam, serdecznie polecam!

Składniki (na 2 słoiczki o pojemności 500 gram):
  • 1,800-2 kg truskawek
  • 200 gram cukru
  • 1/2 szklanki wody różanej
*Pamiętajmy! Do domowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów ani ulepszaczy! Wystarczy odpowiednie postępowanie z owocami a uzyskamy dokładnie taki efekt jaki można uzyskać z dodatkiem tej chemicznej (moim zdaniem niepotrzebnej w domowych przetworach) mieszanki!

**Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz bo nie lubisz, nie musisz, ufasz, że się nic nie wydarzy możesz pominąć ten krok.

Truskawki myję i wkładam do dużego garnka, zasypuję cukrem, dodaję wodę różaną i gotuję całość 45-60 minut. Truskawki powinny się rozpaść a całość powinna być dość gęsta- jeśli taka nie jest możemy zlać syrop i wykorzystać go w inny sposób. Wszystko zależy do stanu i zawartości wody truskawek. Następnie miksuję truskawki na mus i wkładam do słoiczków. Pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 20 minut, następnie odstawiam do góry dnem i pozwalam im ostygnąć.





Zobacz także

1 komentarze

  1. Fantastyczne połączenie! Truskawki i smak róży, rewelacja !!! Zapisuję do zrobienia, dziękuję :) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń