Składniki (na 2 słoiczki o pojemności 500 gram):
- 1,800-2 kg truskawek
- 200 gram cukru
- 1/2 szklanki wody różanej
**Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz bo nie lubisz, nie musisz, ufasz, że się nic nie wydarzy możesz pominąć ten krok.
Truskawki myję i wkładam do dużego garnka, zasypuję cukrem, dodaję wodę różaną i gotuję całość 45-60 minut. Truskawki powinny się rozpaść a całość powinna być dość gęsta- jeśli taka nie jest możemy zlać syrop i wykorzystać go w inny sposób. Wszystko zależy do stanu i zawartości wody truskawek. Następnie miksuję truskawki na mus i wkładam do słoiczków. Pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 20 minut, następnie odstawiam do góry dnem i pozwalam im ostygnąć.
1 komentarze
Fantastyczne połączenie! Truskawki i smak róży, rewelacja !!! Zapisuję do zrobienia, dziękuję :) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuń