Szybki piernik z dodatkiem bananów, które zarówno nadają ciastu konsystencji jak i są naturalnym słodzikiem. Piernik robi się w kilka minut, po upieczeniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przełożyć powidłami i nie trzeba. Odpowiednio udekorowany z pewnością ozdobi Wasz Świąteczny stół.

Składniki (na "keksówkę" o bokach 25 x 10 cm):
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • 2 szklanki mąki (użyłam mąkę pszenną i orkiszową)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego (płynnego) masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu, mielonych goździków i anyżu
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia marki Delecta
  • do dekoracji: polewa czekoladowa (50 gram czekolady + 2 łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta
Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam na papkę, dodaję do ubitych jajek (nie mieszam), dodaję rozpuszczone masło, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz kakao. Teraz całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta.

Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia.





Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Brak komentarzy