Popularna mieszanka przypraw z musem mleczno-dyniowym zainspirowała mnie do stworzenia jesiennej granoli. Zazwyczaj przepis na granolę podaję orientacyjnie, tym razem jednak proporcje są bardzo ważne bo to one warunkują idealny słodki, kwaśny i korzenny smak mieszanki. Od teraz w sezonie jesienno- zimowym to mój must have! Nie ukrywam, że jest to najsmaczniejsza granola jaką przyrządziłam i jadłam. Swoją drogą ta granola tak urzekła mnie swoją barwą i jesiennym wyglądem, że zasypuję Was jej zdjęciami. Wybaczcie.

Składniki (na duży słoik, około 10 porcji):
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)*
*Syrop korzenno- dyniowy:
  • 200 gram mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido
  • 3/4 szklanki wody
  • po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
  • 1 laska wanilii
*Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego (Pumpkin Spice)
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.

Wszystkie składniki mieszam dokładnie i przekładam do naczynia żaroodpornego, jeśli czas mi na to pozwala to odstawiam na 15 minut a następnie umieszczam naczynie z zawartością w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę przez godzinę. Co 10-15 minut mieszam granolę, by się nie przypiekła. Studzę i przekładam do słoja. Podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami, np. granatem.

Smacznego, Klaudia.





2 komentarze:

  1. U mnie też już taka granola się pojawiła :) Obowiązek na jesienne poranki!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń