kuchnia polska

Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem

08:00


Biała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda)
  • 100 gram suszonych śliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 szklanki bulionu + 2 szklanki wody
  • sól i pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do garnka, całość podlewamy bulionem i dusimy około 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając odrobinę wody, by nic się nie przypaliło. Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy posiekany drobno koperek. Danie świetnie smakuje odgrzewane dzień później z kromką ulubionego pieczywa.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze