Przepyszne pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu i pozostają miękkie przez jeszcze długi, długi czas. Z pewnością najsmaczniejsze jakie upiekłam w tym roku, polecam!

Składniki ( na około 60 pierniczków):
  • 3/4 szklanki miodu
  • 11/3 szklanki cukru
  • 75 gram masła
  • 50 gram smalcu
  •  40 gram przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
  •  2 jajka
  • 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 gram suszonej żurawiny
  •  50 gram posiekanych orzechów włoskich
  •  50 gram płatków migdałowych
  •  50 gram rodzynków
  • do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa dekoracja marki Delecta- im więcej różnych dodatków tym lepiej

Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczamy w garnku do momentu skarmelizowania cukru. Studzimy. Do miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami marki Delecta, gdyż są przepyszne i naturalne.

Smacznych Świąt życzy Klaudia.







Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Brak komentarzy