Ryba

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem

08:00

Od lat ta sałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu niezmiernie. Warstwami układana, dzięki czemu pięknie się prezentuje na stole. Smakuje wyśmienicie, dlatego polecam ją i Wam kochani. W wersji dietetycznej polecam zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast jeśli chodzi o ryż to można użyć tego pełnoziarnistego.

Składniki:
  • 200 gram ryżu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3 jajka
  • kilka łyżek ketchupu
  • majonez
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • szczypta soli
Ryż gotujemy w 450 ml wody, do momentu aż te wchłonie płyn całkowicie. Doprawiamy szczyptą soli. Ryż powinien być dość sypki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy na sitku. Sałatkę układamy według poszczególnych warstw:
  1. pokrojone ogórki
  2. 1/3 ugotowanego ryżu
  3. ketchup
  4. cebula
  5. 1/3 ugotowanego ryżu
  6. majonez
  7. jajka
  8. tuńczyk
  9. 1/3 ugotowanego ryżu
  10. majonez
  11. kukurydza
Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce. Podajemy po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze