To mój popisowy przepis, bez dwóch zdań...


Składniki (2-3 porcje):
  • 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości
  • 250-300 gram dyni, obranej
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 350 ml bulionu
  • 80 gram ryżu Arborio
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść migdałów
  • 1/5 pęczka kopru
  • 35 gram parmezanu

  • kilka listków rukoli
  • garść tartego parmezanu
Risotto z dynią i koprem włoskim
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać kremowe risotto. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe.

Pieczony dorsz z migdałami
Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.

Ostatni szlif...
Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe!






1 komentarz: