W ubiegłym roku było to moje ulubione ciasto w okresie Świątecznym. Niezbyt słodki sernik na piernikowym spodzie i piernikowym kruchym ciastem z zewnątrz. Niesamowicie smaczny, idealny na Święta. Jeśli nadal jeszcze nie macie planów na Świąteczne wypieki to zaraz po makowcu i staropolskim pierniku powinniście postawić na ten wypiek. Z pewnością pokocha go cała Wasza rodzina i znajomi.

Składniki (na formę o bokach 20cm x 20 cm):
Piernikowy spód:
  • 90 gram masła
  • 70 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram miodu
  • 10 gram przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 20 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 gram mąki pszennej
  • 10 gram mąki ziemniaczanej
  • 5 gram proszku do pieczenia
Kruche ciasto czekoladowe:
  • 100 gram mąki pszennej
  • 10 gram kakao
  • 5 gram przyprawy do piernika
  • 30 gram cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 75 gram masła
  • 1 żółtko jajka
Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 75 gram cukru pudru
  • 25 gram rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 gram śmietanki kremówki
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto czekoladowe zagniatam szybko, owijam folią spożywczą i umieszczam w zamrażalniku na 40-50 minut.

Piernikowy spód
W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę.

Masa serowa i wykończenie
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksuję do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzam na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe wyjmuję z zamrażalnika i ścieram na tarce. Następnie posypuję startym ciastem wierzch sernika. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przestudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.





5 komentarzy:

  1. Fantastyczny sernik !!! Idealny na święta :)
    Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sernik to bardzo przyjemna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo świąteczny i mój ulubiony od poprzednich Świąt, kiedy to przygotowała go moja teściowa :)

      Usuń
  3. U mnie się właśnie piecze, uwielbiam i sernik i piernik i jak dla mnie na święta, to idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń