Na słodko

Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii

08:00


 Kolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z jego udziałem są moimi ulubionymi. Krucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który świetnie współgra z całością.

Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm):
Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru pudru
  • 150 gram masła
  • 1 żółto
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 12%
Nadzienie z białego maku i bakalii:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 gram marcepanu
  • 150 gram orzechów włoskich
  • 200 gram migdałów bez skórki
  • 250 gram białego maku
  • 100 gram orzechów laskowych
  • 100 gram suszonej żurawiny
  • 2 jajka
Dekoracja:
  • 50 gram marcepanu
Ciasto kruche
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut.

Nadzienie z białego maku i bakalii
Połowę wszystkich orzechów siekam. Mak i drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam.

Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam przygotowanym nadzieniem. Wałkuję mniejszą część ciasta i przykrywam nim nadzienie tarty. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 60 minut, po tym czasie studzę i dekoruję marcepanem lub lukrem (z wody i cukru pudru).

Smacznego, Klaudia.





Zobacz także

1 komentarze

  1. Sa przepiękne! Nigdy nie jadłam niczego z białym makiem :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń