Keks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek jest bardzo suchy z bananami to świetne rozwiązanie, gdyż taki wypiek jest odpowiednio wilgotny a przede wszystkim smaczny. Ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam wszystkim!

Składniki (na "keksówkę" 25 cm x 11 cm):
  • 1,5 szklanki mąki (użyłam bezglutenowej, lecz można każdej innej również)
  • 2 banany, ugniecione widelcem
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 200 gram ulubionych bakalii
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do dekoracji
W jednej misce mieszam ugniecione banany, mleko, olej, jajko oraz ekstrakt z wanilii. W drugiej misce mieszam mąkę, sól, sodę, cukier oraz bakalie. Zawartość jednej miski mieszam dokładnie, lecz niezbyt długo, z zawartością drugiej i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.




Zapraszam Was serdecznie na stronę
http://mojpieknystol.pl/


5 komentarzy: