Pyszny, bezglutenowy keks z dużą ilością bakalii to pomysł na smaczne, świąteczne ciasto, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. W moim rodzinnym domu keks nigdy nie był popularnym wypiekiem. Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo smaczny i od dziś na stałe zagości w moim menu, nie tylko od święta.

Składniki (składniki na małą keksówkę):
Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 125 g masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 160 g mąki bezglutenowej (użyłam SCHAR mąka MEHL, która jest mixem mąki kukurydzianej ze skrobią kukurydzianą)*
  • 2 jajka
  • 200 gram ulubionych bakalii (użyłam rodzynek sułtańskich, daktyli suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i bakalie. Całość dokładnie i niezbyt długo mieszam jedynie do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, następnie studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.

*Można użyć zwykłej pszennej mąki lub mąki ryżowej lub gryczanej.



8 komentarzy:

  1. uwielbiam keksy, ze względu na bakalie które zawierają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię keksy, ale sama nigdy nie piekłam... Chyba czas nadrobić zaległości ;) Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! To również był mój pierwszy keks i od niego zaczęła się lawina kolejnych :)

      Usuń
  3. A jaki jest wymiar małej keksówki?

    OdpowiedzUsuń