Kolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść.

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
Piernikowy spód:
  • 300 gram ulubionych pierniczków
  • 60 gram rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa serowa
  • 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie
  • 400 gram serka homogenizowanego waniliowego
  • 150 gram ricotty
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 40 gram budyniu (proszek)
  • 5 łyżek cukru pudru
Galaretka żurawinowa
  • 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...)
  • 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • perełki o smaku mango (marki Delekta)

Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno go ugniatam. Formę umieszczam w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej miksuję dokładnie i przelewam do formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żurawinę smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem dekoruję perełkami o smaku mango, jednak nie jest to konieczne.

Smacznego, Klaudia.



4 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj mi znać jak wyszedł Ci sernik. Z pewnością również zajrzę do Ciebie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń